Μια βδομάδα μετά τις πλημμύρες της 14ης Οκτωβρίου και η Καλλιθέα μετράει ακόμα τις πληγές της. Δρόμοι, σπίτια και σχολεία πλημμύρισαν, νήπια μεταφέρθηκαν στην αγκαλιά των δασκάλων τους σε ασφαλέστερους ορόφους του 8ου Δημοτικού. Οι Τζιτζιφιές μετατράπηκαν σε μια τεράστια λίμνη. Οι εικόνες ντροπής, με το μισοβυθισμένο λεωφορείο και τους επιβάτες να προσπαθούν απεγνωσμένα να απεγκλωβιστούν, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Και όλα αυτά γύρω από το “καμάρι” της πόλης μας, το Ίδρυμα Νιάρχου! Ειρωνεία της τύχης ή “κείνα φέραν τούτα”;
Στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην “κλιματική κρίση” – την οποία πολύ όψιμα ανακάλυψε – αποδίδει τα προβλήματα το “επιτελικό κράτος” της Νέας Δημοκρατίας. Φταίει όμως μόνο ο καιρός; “Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο Θεός που μας μισεί;” για να διατυπώσουμε το ερώτημα με τους στίχους του Κώστα Βάρναλη; Δεκαετίες βιασμού του περιβάλλοντος – από τα μπαζώματα του “εθνάρχη” Καραμανλή, την νέα παραλιακή που υψώνεται σαν τείχος ανάμεσα στην Καλλιθέα και την θάλασσα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το Νιάρχειο – κατέστησαν την Καλλιθέα, και ιδιαίτερα τις Τζιτζιφιές, πόλη ανοχύρωτη. Έργα βιτρίνας που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, που καμιά πρόνοια δεν λαμβάνουν για την προστασία της ζωής και της κατοικίας του λαού και των εργαζομένων.
“Όχι μόνο άντεξαν αλλά ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση νεροποντές”, υποστηρίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης. Για να συμπληρώσει, αναφερόμενος στα προβλήματα στις Τζιτζιφιές, ότι “αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά σε τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της A’ Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο”. Ξεχνάει όμως να πει ότι η A’ Φάση των έργων, που περιλαμβάνει και το αντιπλημμυρικό, έπρεπε να έχει ήδη παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020! Μετά από συνεχείς καθυστερήσεις και ενώ ο ίδιος είχε υποσχεθεί ότι θα παραδοθούν στις 30 Νοεμβρίου του 2021, φτάνουμε τώρα να δίνει άλλους τρεις μήνες παράταση. Και “έχει ο Θεός”!
“Στα αναχώματα που είχε τοποθετήσει η ανάδοχος εταιρία προκειμένου να προστατέψει το εργοτάξιο” αποδίδει την πλημμυρισμένη διάβαση ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θανάσης Κατσιγιάννης. “Ο όγκος του χώματος δεν επέτρεψε την απορροή του νερού με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει πίσω στην κοίτη” μας πληροφορεί, παραδεχόμενος ότι τα προβλήματα οφείλονται στην μη ολοκλήρωση των έργων. Αποφεύγει να προσθέσει ότι το απόγευμα της Πέμπτης ο νέος παραλιακός συλλεκτήρας – μέρος του αντιπλημμυρικού έργου, στον οποίο απορρέουν όλοι οι αγωγοί ομβρίων υδάτων των Τζιτζιφιών, ήταν ήδη γεμάτος και εκτός λειτουργίας. Και ότι μηχανήματα του εργολάβου προσπαθούσαν, εκείνη την ώρα, ματαίως να αποφράξουν την έξοδο των νερών προς τον Ιλισσό. Τελικά, το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για δεύτερο κύμα βροχών το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, ήταν αυτό που έσωσε την πόλη από ανυπολόγιστες καταστροφές.
Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του Δημάρχου Καλλιθέας. Αν και το θέμα της ολοκλήρωσης των έργων και ιδιαίτερα του αντιπλημμυρικού είχε τεθεί επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κάρναβος – για να μην δυσαρεστήσει τον ομοϊδεάτη του Περιφερειάρχη – απέφυγε να καταγγείλει τις καθυστερήσεις , να ενημερώσει τον λαό της Καλλιθέας και να τον καλέσει σε κινητοποίηση.
Όπως διαχρονικές είναι και οι ευθύνες όλων των Δημοτικών Διοικήσεων, για το γεγονός ότι μια πόλη σαν την Καλλιθέα στερείται – εν έτει 2021 – ολοκληρωμένου συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων. Για το γεγονός ότι μόλις το ένα τρίτο της πόλης μας καλύπτεται από τέτοιο δίκτυο.
Ως “Μια Πόλη στο Δρόμο” απαιτούμε και καλούμε τον λαό της Καλλιθέας να κινητοποιηθεί για:
Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.
Να ολοκληρωθούν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, τα έργα του Παραλιακού Μετώπου.
Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των Τζιτζιφιών για τις καταστροφές που υπέστησαν τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα αυτοκίνητά τους.
Μιά Πόλη στο Δρόμο
Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση